“Κάντε άλλα λάθη κάθε μέρα, αλλά όχι τα ίδια…”

Η προσπάθεια του ΑΟ Καλαμακίου να δουλέψει σύγχρονα είναι καθημερινή. Είτε μιλάμε για την ανδρική ομάδα, είτε για το κομμάτι των ακαδημιών, οι άνθρωποι που έχουν κληθεί να ασχοληθούν με το εγχείρημα, δίνουν το κάτι παραπάνω και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά τα… αποτελέσματα. Βασικό… γρανάζι αυτής της δουλειάς είναι ο γυμναστής μας, Βασίλης Παπαϊωάννου. Πάθος, ενέργεια και κυρίως εξειδίκευση είναι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και αυτά που προσπαθεί να περάσει στα παιδιά της ομάδας μας. Τον βγάλαμε για λίγο εκτός γηπέδων και με… κρύο μυαλό, μας αναπτύσσει την φιλοσοφία του και τον τρόπο δουλειάς του. Απολαύστε τον… 

“Σαν γενικότερο στόχο έχω να αγαπήσουν τα παιδιά την γυμναστική και να νιώσουν καλά με το σώμα τους! Όσο απλό και να ακούγεται αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να μπορέσουμε να μπούμε μετά σε πιο ειδικούς στόχους που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο”.

“Είμαστε τώρα στον δεύτερο χρόνο δουλειάς και αυτό που λέω από την πρώτη μέρα στα παιδιά είναι: “μην κάνετε τα ίδια λάθη. Κάντε άλλα λάθη κάθε μέρα, αλλά όχι τα ίδια”. Θέλουμε να δείχνουμε κάθε φορά κάτι διαφορετικό, να το πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω. Θέλει συγκέντρωση και προσοχή στις λεπτομέρειες”.

“Προσπαθούμε γενικά σε επίπεδο ακαδημίας να επιμένουμε πολύ στα θεμελιώδη. Να βελτιώσουμε τη δρομικότητα των παιδιών στα 3 επίπεδα κίνησης (πλάγιες μετακινήσεις, μπρος και πίσω, στροφές) και στην ενδυνάμωση του πυρήνα τους. Αυτοί είναι οι δύο πιο βασικοί πυλώνες της προπόνησης μας”.

“Βλέποντας έναν αγώνα παλιότερης 10ετίας εύκολα μπορείς να καταλάβεις, ότι ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν πιο αργός σε σχέση με το σήμερα. Πλέον το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, είναι πιο γρήγορο, οι παίκτες έχουν όλοι πιο πλαστικές και ταχυδυναμικές κινήσεις, ακόμα και οι πιο ψηλοί. Γενικά βλέπεις ένα πολύ πιο γρήγορο τέμπο. Οι ομάδες τοπ επιπέδου έχουν ρίξει μεγάλο μέρος της προπόνησής τους στη φυσική κατάσταση. Οι παίκτες κάνουν προπονήσεις σε υποομάδες, σίγουρα 2-3 φορές την βδομάδα, με τον γυμναστή της ομάδας, για να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους. Πλέον για να είσαι ποδοσφαιριστής πρέπει να είσαι και αθλητής!”

“Από τα “junior” μέχρι το ανδρικό τμήμα υπάρχουν πολλά προγράμματα με ίδια δομή στην προπόνησή μας. Απλώς αλλάζουν τα φορτία και οι εντάσεις. Θέλουμε τα παιδιά να μάθουν τα προγράμματα που εκτελεί η ανδρική ομάδα, έτσι ώστε να έχουν στο μυαλό τους τη μεθοδολογία που θέλουμε να δουλέψουμε και να πάρουν τα ανάλογα φορτία και την ανάλογη ένταση για την ηλικία τους. Τώρα σχετικά με τους αγώνες, στο ανδρικό φτιάχνουμε τους κύκλους προπόνησης σε συννενόηση με τον προπονητή, για να έχουμε την ομάδα φορμαρισμένη στα δύσκολα ματς. Στις ακαδημίες αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς η ατομική βελτίωση των παιδιών, είναι πιο σημαντική”.

“Κάθε χρόνο βλέπω όλο και περισσότερους συναδέλφους να ασχολούνται σε επίπεδο ακαδημιών με την εκγύμναση των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι οι ακαδημίες ξεφεύγουν από το να έχουν ένα προπονητή που τα κάνει όλα, τεχνική, τακτική, φυσική κατάσταση. Αυτό μόνο οφέλος μπορεί να έχει για τα παιδιά και για το άθλημα γενικότερα. Βλέπω σημάδια εξέλιξης, αλλά θεωρώ ότι ακόμα είμαστε πολυ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Στο εξωτερικό οργανωμένη ακαδημία ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, δεν νοείται να μην έχει κάποιον καταρτισμένο άνθρωπο για την εκγύμναση των παιδιών”.

“Τα τελευταία 6 χρόνια έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τον Σταμάτη Λένη. Στο χώρο που διατηρεί στο ΟΑΚΑ, έχουν περάσει παρά πολλά παιδιά από τα χέρια μας. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς εκτός ακαδημίας ψάχνουν να δώσουν στα παιδιά τους μια έξτρα βοήθεια στο κομμάτι αυτό. Άρα θεωρώ ότι οι γονείς πλέον έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα της δουλειάς μας”.

Εκγύμναση με φωτάκια και άμεση αλλαγή κατεύθυνσης

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με ειδικά λάστιχα

Σχετικές δημοσιεύσεις